Bolnavii cu hepatita cronica sau cu alte afectiuni ale ficatului necesita diete special pentru a preveni complicatiile si malnutritia. Odata ce sunt diagnosticati cu hepatita cronica, pentru majoritatea pacientilor supravegherea atenta a dietei devine o parte esentiala a tratamentului. Intelegerea importantei dietei este necesara atat pentru pacient , cat si pentru familie.
Un aspect fundamental al regimului pentru hepatita cronica este evitarea bauturilor alcoolice de orice tip. In conditiile in care aceasta regula nu este respectata, aparitia cirozei cornice hepatice este frecventa si poate duce la deces.
Alimente Permise
Alimente Interzise
Lactate
- Lapte degresat, iaurt
- Branza de vaci, cas, telemea (desarata)
- Branzeturi fermentate
Cereale si fainoase
- Paste fainoase, orez, gris, malai ( fierte bine)
- Biscuiti, cornuri, chifle, paine alba (de preferinta prajita)
- Cereale integrale: fulgi de ovaz, grau, tarate de ovaz si orz
Fructe
- Mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grapefruit
- Nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide
Legume
- Dovlecei, laptuci, conopida, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti), ardei gras, spanac, mazare verde
- Supe, piureuri, soteuri (fara prajeli)
- Castraveti, gulii, varza, vinete, ceapa, usturoi, cartofi prajiti, muraturi
Carne si derivate
- Preparate prin fierbere sau la gratar: carne fara grasime, vita, pasare (fara piele)
- Peste proaspat, congelat: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca
- Carne grasa de: porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat
- Mezeluri (carnati, pastrama); maruntaie (creier, rinichi, drob de miel)
- Carne toccata si condimentata (ardei umpluti, sarmale)
- Icre si peste gras (somn, crap, biban, scrumbie)
Oua
- Preparate numai prin fierbere, maxim doua oua pe saptamana
- Ouale sunt interzise cu desavarsire numai la bolnavii cu litiaza biliara
- Oua prajite (untura sau ulei)
- Oua de rata
Grasimi
- Unt si smantana degresate, proaspete si nesarate
- Grasimi vegetale (ulei de masline, floarea soarelui, porumb, dovleac)
- Sosuri cu continut redus de grasimi si putin condimentate
- Maxim 50 g/zi
- Prajeli maioneza si sosuri (grase, condimentate)
- Grasimi animale (untura, slanina)
Dulciuri
- Miere de albine, marmelada, magiun, jeleu
- Bomboane, serbet, bezele
- Prajituri preparate din aluat uscat
- Prajituri cu unt sau multe galbenusuri de ou
- Placinte, cozonac, clatite, gogosi, prajituri cu cacao
- Ciocolata, inghetata
Bauturi
- Sucuri de fructe (citrice si struguri)
- Compoturi, ceai de : menta, tei, cozi de cirese
- Cafea naturala
- Toate tipurile de bauturi alcoolice (cel putin 1 an)
- Bauturi prea reci
Condimente
- Patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, suc de lamaie, sare de lamaie diluata
- Otet slab (de preferinta de fructe)
- Piper,ardei iute, hrean, mustar
La bolnavii cu afectare hepatica se recomanda si o activitate profesionala fara expunere la surmenaj si eforturi fizice mari, impreuna cu respectarea programului zilnic de odihna.