Retetele raw vegan incep sa fie promovate din ce in ce mai mult in randul oamenilor dornici de a-si schimba stilul de viata sau de a opta pentru slabire rapida si naturala, insa putini stiu ce inseamna cu adevarat aceasta alegere “raw”, “vegan”. Multi o confunda cu vegetarianismul. De fapt, cei care aleg o dieta raw sunt cei care aleg o schimbare in alimentatie, bazata pe foarte multe produse crude, neprocesate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, fara a scoate total de pe lista mancarea gatita.
Adevarul este ca alimentatia raw nu este un plan de dieta. Sau cel putin, nu acesta este scopul sau. Alimentatia raw presupune consumul a foarte multe legume verzi, bogate in clorofila si implicit, in oxigen – celulele canceroase sau anormale nu se pot dezvolta intr-un mediu sanatos, oxigenat. Principiul dupa care se ghideaza aceasta alternativa la alimentatia traditionala este de a urma un stil de viata sanatos, pur, natural, constand, in medie, in 75% fructe si legume, plante – alge, iarba de mare, muguri si seminte incoltite, germinate, , varza, cereale integrale, fasole, fructe uscate, coapte, nuci etc. Majoritatea celor care aleg acest stil renunta la alcool, zaharuri, cafea, dar si la produsele animale sau aleg sa consume oua crude sau branzeturi facute din lapte crud, neprocesat.
Raw versus mancare gatita
Multi adepti ai acestui curent raw isi petrec timpul in bucatarie: taie, curata, amesteca, paseaza, deshidrateaza fructe si legume, pentru ca nu le pot gati altfel. Insa se merita in mare parte pentru ca dietele pe baza de alimente crude si detoxifiante au beneficii din plin. Totusi, argumente contra dietei raw exista.
Cercetatorii care au studiat impactul asupra sanatatii au aratat un nivel scazut de colesterol si de trigliceride la participantii care au urmat aceasta alimentatie, insa o deficienta de B12 a iesit la iveala pentru ca acidul folic se gaseste natural doar in produsele animale si este vitala pentru dezvoltarea creierului si a celulelor sangelui. Deficientele pot duce la anemii si defecte ale nervilor. Studiile germane asupra celor care aleg raw au aratat niveluri crescute si sanatoase de vitamina A si carotenoizi proveniti din legume si fructe, protejand impotriva bolilor cronice, insa nivelul de licopena a fost scazut, in pare parte pentru ca se gaseste in rosii, iar rosiile coapte au pana la 3-4 ori mai multa licopena decat cele crude.
Gatitul alimentelor poate diminua beneficiile nutritionale – cum este in cazul broccoliului sau a alimentelor bogate in folati si vitamina C. Pierderea de masa osoasa este, iarasi, un risc la care sunt supusi raw food-istii. Acest lucru apare pentru ca pierderea rapida in greutate care apare odata cu dieta raw poate duce la scaderea masei osoase, simultan.
De ce sa alegem raw?
Pe scurt, pentru ca am avea o alimentatie bogata in fibre si slaba in grasimi si zaharuri. Riscul major este aparitia unor deficiente: deficienta de acid folic – vitamina B12 - , de calciu, fier, acizi grasi de omega 3, care se regasesc in multe surse animale. Ca recomandari in acest sens, specialistii spun ca trebuie sa mancam de doua ori mai mult fiert decat cei cu o alimentatie normala. Surse bune de fier sunt tofu, legumele, migdalele. La fel, cel putin 8 portii mici de alimente bogate in calciu: bok choy, varza, soia, smochine, cat si cereale fortifiate si lapte de soia cu B12 sau suplimente de acid folic. Semintele de in si nucile, uleiul de canepa si uleiul de soia – sunt surse de acizi grasi Omega-3, consumati-le cu incredere sau apelati la suplimente de Omega-3.
In cazul aportului de proteine, nu exista riscuri, plantele si legumele ofera aceleasi proportii. Totusi, se recomanda produse pe baza de soia si fasole, pentru ca proteinele vegetale sunt mai greu de digerat. Printre cele mai recomandate produse raw se numara: algele – spirulina, chlorella, sucul de grau, sucurile de legume si vlastari, spanacul, telina, frunze din toate felurile de plante si salate (de macris, zmeur, capsun, patrunjel, varza etc.)
Beneficii medicale indicate de cei care aleg dieta de cruditati si de unii nutritionisti:
Multi spun ca dieta raw este indicata in cazuri de cancer, leucemie, tumori si chisturi, dar si pentru probleme precum sinuzita, pneumonie, depresie, guta, diabet, obezitate, anorexie, bulimie, insomnia, constipatie, infectii urinare, lipsa de energie. Studiile au demonstrat scaderea colesterolului, implicit scaderea rapida in greutate, dar si un nivel ridicat de vitamina A si de carotenoizi.
Un motiv intemeiat pentru a alege acest stil de viata este faptul ca esti un adult sanatos caruia ii place sa gateasca si care nu are probleme cu renuntarea la carnuri si lactate. In plus, unele alimente pot fi gatite prin procesare pentru a le creste aportul de nutrienti, cum este in cazul rosiilor si a oualor. Alimentatia raw nu se recomanda copiilor sau celor cu deficientele mentionate mai sus.