revista

Dieta raw, o metoda de slabire rapida sau un risc pentru sanatate?

Dieta raw, o metoda de slabire rapida sau un risc pentru sanatate?

Retetele raw vegan incep sa fie promovate din ce in ce mai mult in randul oamenilor dornici de a-si schimba stilul de viata sau de a opta pentru slabire rapida si naturala, insa putini stiu ce inseamna cu adevarat aceasta alegere “raw”, “vegan”. Multi o confunda cu vegetarianismul. De fapt, cei care aleg o dieta raw sunt cei care aleg o schimbare in alimentatie, bazata pe foarte multe produse crude, neprocesate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, fara a scoate total de pe lista mancarea gatita.

Adevarul este ca alimentatia raw nu este un plan de dieta. Sau cel putin, nu acesta este scopul sau. Alimentatia raw presupune consumul a foarte multe legume verzi, bogate in clorofila si implicit, in oxigen – celulele canceroase sau anormale nu se pot dezvolta intr-un mediu sanatos, oxigenat. Principiul dupa care se ghideaza aceasta alternativa la alimentatia traditionala este de a urma un stil de viata sanatos, pur, natural, constand, in medie, in 75% fructe si legume, plante – alge, iarba de mare, muguri si seminte incoltite, germinate, , varza, cereale integrale, fasole, fructe uscate, coapte, nuci etc. Majoritatea celor care aleg acest stil renunta la alcool, zaharuri, cafea, dar si la produsele animale sau aleg sa consume oua crude sau branzeturi facute din lapte crud, neprocesat.

Raw versus mancare gatita

Multi adepti ai acestui curent raw isi petrec timpul in bucatarie: taie, curata, amesteca, paseaza, deshidrateaza fructe si legume, pentru ca nu le pot gati altfel. Insa se merita in mare parte pentru ca dietele pe baza de alimente crude si detoxifiante au beneficii din plin. Totusi, argumente contra dietei raw exista.

Cercetatorii care au studiat impactul asupra sanatatii au aratat un nivel scazut de colesterol si de trigliceride la participantii care au urmat aceasta alimentatie, insa o deficienta de B12 a iesit la iveala pentru ca acidul folic se gaseste natural doar in produsele animale si este vitala pentru dezvoltarea creierului si a celulelor sangelui. Deficientele pot duce la anemii si defecte ale nervilor.
Studiile germane asupra celor care aleg raw au aratat niveluri crescute si sanatoase de vitamina A si carotenoizi proveniti din legume si fructe, protejand impotriva bolilor cronice, insa nivelul de licopena a fost scazut, in pare parte pentru ca se gaseste in rosii, iar rosiile coapte au pana la 3-4 ori mai multa licopena decat cele crude.

Gatitul alimentelor poate diminua beneficiile nutritionale – cum este in cazul broccoliului sau a alimentelor bogate in folati si vitamina C. Pierderea de masa osoasa este, iarasi, un risc la care sunt supusi raw food-istii. Acest lucru apare pentru ca pierderea rapida in greutate care apare odata cu dieta raw poate duce la scaderea masei osoase, simultan.

De ce sa alegem raw?

Pe scurt, pentru ca am avea o alimentatie bogata in fibre si slaba in grasimi si zaharuri. Riscul major este aparitia unor deficiente: deficienta de acid folic – vitamina B12 - , de calciu, fier, acizi grasi de omega 3, care se regasesc in multe surse animale. Ca recomandari in acest sens, specialistii spun ca trebuie sa mancam de doua ori mai mult fiert decat cei cu o alimentatie normala. Surse bune de fier sunt tofu, legumele, migdalele. La fel, cel putin 8 portii mici de alimente bogate in calciu: bok choy, varza, soia, smochine, cat si cereale fortifiate si lapte de soia cu B12 sau suplimente de acid folic. Semintele de in si nucile, uleiul de canepa si uleiul de soia – sunt surse de acizi  grasi Omega-3, consumati-le cu incredere sau apelati la suplimente de Omega-3.

In cazul aportului de proteine, nu exista riscuri, plantele si legumele ofera aceleasi proportii. Totusi, se recomanda produse pe baza de soia si fasole, pentru ca proteinele vegetale sunt mai greu de digerat. Printre cele mai recomandate produse raw se numara: algele – spirulina, chlorella, sucul de grau, sucurile de legume si vlastari, spanacul, telina, frunze din toate felurile de plante si salate (de macris, zmeur, capsun, patrunjel, varza etc.)

Beneficii medicale indicate de cei care aleg dieta de cruditati si de unii nutritionisti:

Multi spun ca dieta raw este indicata in cazuri de cancer, leucemie, tumori si chisturi, dar si pentru probleme precum sinuzita, pneumonie, depresie, guta, diabet, obezitate, anorexie, bulimie, insomnia, constipatie, infectii urinare, lipsa de energie. Studiile au demonstrat scaderea colesterolului, implicit scaderea rapida in greutate, dar si un nivel ridicat de vitamina A si de carotenoizi.

Un motiv intemeiat pentru a alege acest stil de viata este faptul ca esti un adult sanatos caruia ii place sa gateasca si care nu are probleme cu renuntarea la carnuri si lactate. In plus, unele alimente pot fi gatite prin procesare pentru a le creste aportul de nutrienti, cum este in cazul rosiilor si a oualor. Alimentatia raw nu se recomanda copiilor sau celor cu deficientele mentionate mai sus.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

3 planuri pentru fiecare rutina: de rezistenta, de forta sau de slabit in parte!

Ce sa mananci exact ca sa atingi scopul suprem impus de tine:…

9 motive pentru care vei iubi dieta mediteraneana!

Este una din cele mai gustoase si mai apreciate diete care iti…

Topul lucrurilor care-ti saboteaza dieta

Cantitate versus calitate In primul rand, multi dintre cei care…

Cele mai absurde diete de slabit

Cel putin o cunostinta de-a ta s-a apucat de slabit. Si nu oricum,…

Cum poti slabi 5 kg intr-o luna

Daca te gandesti la diete, opreste-te. Majoritatea dintre ele…

8 Mituri despre dietele vegetariene

8 Mituri despre dietele vegetariene Subiectul vegetarianismului…

Dieta pentru hipertensivi

Dieta DASH, cum o numesc americanii (dietary approaches to stop…

Dieta de slabit rapid cu supa speciala

Te scapa de depozitele adipoase si de grasimi, in general, cat…

Greseli de dieta pe care sa nu le repeti!

Ceea ce da peste cap o dieta pentru slabit pe care te-ai hotarat…