Nucile in general, au o reputatie proasta. Multe persoane le vad ca fiind grase, sarate, bogate in calorii. De fapt, nutritionistii spun ca anumite nuci merita un loc binemeritat in clasamentul alimentelor nutritive, fiind bogate in proteine, fibre, grasimi monosaturate, vitamine, antioxidanti. Si mai mult, lupta cu colesterolul.
Nucile
Sunt incredibile pentru ca au un foarte mare aport de acizi grasi Omega-3. Alte specii de nuci nu sunt atat de benefice si de bogate in acesti acizi esentiali care mai apar in peste – ton, somon si care reduc nivelul de trigliceride, previn formarea cheagurilor si a palcii in artere.
Migdalele
Multe studii au aratat ca acestea au multiple beneficii asupra sanatatii noastre. Precum alte nuci, sunt pline de proteine, fibre, grasimi monosaturate, minerale si alti nutrienti. Amintim si de vitamina E, un antioxidant pretios. O mana de migdale consumata zilnic scad colesterolul cu aproape 10%, dupa 3 luni de zile.
De asemenea, migdalele consumate in timpul unei alimentatii bazate pe legume, proteine din soia, ovaz, fructe si legume, ajuta si mai bine in tratarea hipercolesterolemiei, la fel cum fac si medicamentele prescrise in acest sens.
Alte tipuri de nuci – alunele, arahidele, fisticul, nucile de pin
Toate sunt bogate in vitamine si minerale, dar si grasimi monosaturate – acele grasimi bune care reduc colesterolul din sange. Impreuna cu migdalele si nucile, acestea sunt recomandate oamenilor supraponderali care sufera de un nivel prea ridicat de grasimi in sange responsabil de multe boli cardiovasculare. Totusi, iata ca nucile braziliene, cele macadamiene, acaju sunt mai grase decat cele obisnuite, de aceea nu se recomanda un consum prea ridicat dintre acestea.
Cum sa le introduci in dieta?
Nucile nu sunt dificil de introdus in regimul tau alimentar, pentru ca nu necesita gatire sau preparare. Ele vin gata de consumat, de cele mai multe ori, asadar nu ti-e greu sa te bucuri de o gustare naturala din cand in cand. Bine, nu te lasa seduc de aromele lor, trebuie sa le consumi in stare cruda, nesarate. In niciun caz, nu sunt recomandate c ele acoperite cu ciocolata sau cu alte zaharuri care adauga calorii acolo unde nu iti doresti.
De fapt, nucile crude si nesarate le poti folosi drept condiment in mancaruri: in salate, incerealele de dimineata, in iaurtul cu fructe, alaturi de legume sau antreuri.