Creșterea în greutate a fost mult timp pusă pe seama consumului de grăsimi. Cu toate acestea, acum ni se spune că există grăsimi bune și grăsimi rele, care sunt foarte diferite. Poți pierde în greutate cu ajutorul grăsimilor bune, al acizilor grași omega-3? Reducerea grăsimilor a provocat opusul a ceea ce s-a dorit când oamenilor li s-a spus că ar reduce cancerul, boli cardiovasculare, diabet şi obezitatea. Chiar dacă consumul de grăsimi era scăzut, în medie, cancerul şi diabetul au crescut, bolile cardiovasculare nu au scăzut şi au fost mai multe cazuri de obezitate. Asta se întâpla pentru că oamenii nu știu de valoarea acizilor grași – grăsimile bune – omega-3. În loc să îngrașe, acizii grasi esenţiali omega-3 sunt de ajutor, de fapt, pentru o persoană care vrea să piardă în greutate. Grăsimile ajută în stabilizarea nivelului de insulină şi în suprimarea poftei de mâncare. Acizii grași omega-3 au o contribuţie mai directă la pierderea în greutate, care este un avantaj suplimentar. Nivelurile de energie şi ratele metabolice sunt îmbunătăţite deoarece acizii grași omega-3 ajută funcţia tiroidiană, ducând la pierderea în greutate. Alte beneficii ale omega-3 sunt îmbunătăţirea funcţiei renale, reducerea retenţiei de apă şi atenuarea depresiei. Un factor important care contribuie la obezitate pentru mulţi oameni este retenţia de apă. Acizii grași omega-3 ajută funcţia renală, astfel încât rinichii pot elibera mai bine deşeurile lichide, fapt care, la rândul lui, permite oamenilor să piardă în greutate mai ușor. Depresia şi lipsa de energie împiedică adesea activitatea fizică suficientă de majorare a ratelor metabolice si de a arde calorii. Starea de spirit – îmbunătăţită prin seratonină - şi funcţia îmbunătăţită a glandei tiroidiene care rezultă în energie mai multă s-a observat că ajută oamenii să piardă în greutate. Nivelul de zahăr din sânge este stabilizat de acizii graşi omega-3 şi acest lucru ajută în lupta cu poftele alimentare şi cu foamea. Atenuarea depresiei, creșterea energiei, îmbunătăţirea funcţiei tiroidiene și renale, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi scăderea poftei de mâncare sunt beneficiile datorate acizilor grași omega-3, ca parte a unui program de pierdere, nu de luare în greutate.
În urma studiilor recente asupra dietelor bogate în acizi grași omega-3, se pare că acestea protejează ficatul de efectele obezității. Aceste cercetări oferă doctorilor și nutriționiștilor mai multe informații utile pentru a recomanda diete pentru slăbit sănătos pentru pacienții obezi, care sunt predisăuși la complicații asociate cu aceasă boală. Acizii omega-3 se pot regăsi cel mai mult în pește și ulei de cânepă, dar și sub formă de suplimente.